Prečo by ste mali čítať deťom knižky? Tipy pre rodičov

Prečo by ste mali čítať deťom knižky? Tipy pre rodičov

Čítanie kníh je dôležitá súčasť života detí už od útleho veku. Knižky rozvíjajú ich slovnú zásobu a predstavivosť a zároveň im pomáhajú učiť sa o svete okolo nich. Aj keď sa môže zdať, že naši najmenší knižkám nerozumejú, už od malička vnímajú rytmus, melódiu a tón reči, ktoré im čítanie prináša.

Čítanie je dobrodružstvo, ktoré obohacuje životy detí

Čítanie deťom prináša mnoho výhod a je to krásna aktivita, ktorú by sme mali zahrnúť do našej každodennej rutiny. Pomáha rozvíjať slovnú zásobu, gramatické zručnosti a schopnosť porozumieť a používať jazyk. Knižky prebúdzajú detskú fantáziu, umožňujú prežívať nové dobrodružstvá a spoznávať nové svety. Čítanie tiež učí deti sústrediť sa na jeden príbeh a zapamätať si detaily. Spoločné čítanie je vynikajúci spôsob, ako tráviť čas so svojím dieťaťom a budovať s ním silné puto. Navyše tým pomáhame vštepovať deťom lásku k čítaniu, ktorá im zostane na celý život.

Ako čítať deťom knižky

  • Vyberajte si knihy, ktoré sú pre vaše dieťa zaujímavé a ktoré mu pomôžu rozvíjať jeho zručnosti.
  • Čítajte s nadšením a energiou, aby ste upútali ich pozornosť a urobili z čítania zábavnú aktivitu. 
  • Vytvorte príjemnú atmosféru, nebojte sa klásť dieťaťu otázky a povzbudzujte ho, aby sa s vami rozprávalo o príbehu.
  • Snažte sa čítať svojmu dieťaťu každý deň, aspoň na pár minút.

Takto si vytvoríte z čítania krásny rituál, ktorý si budete užívať vy aj deti.

Tip: V eshope Burpy nájdete široký výber kníh pre najmenších, od roztomilých obrázkových leporel pre batoľatá až po pútavé príbehy pre predškolákov. Navštívte náš eshop a objavte knihy, ktoré vaše deti budú milovať.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz